Chrupki chlebek skandynawski

Chrupki chlebek skandynawski

Chrupki chlebek skandynawski

Chrupki chlebek to smaczny i wartościowy zamiennik pieczywa lub smaczna przekąska na każdą okazję. Bez zakwasu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, z prostych, naturalnych składników. Komponenty chlebka to pełnoziarnista mąka orkiszowa i pełne wartości odżywczych ziarna lnu, sezamu i pestki dyni.
Chlebek zawiera sporo błonnika, a to wspomaga funkcjonowanie jelit.

Jest bardzo prosty do zrobienia, a kromki są tak smaczne i chrupiące, że aż uzależniające. Nieporównywalny ze sklepową “tekturką”. Bardzo polecam!

Składniki:
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g nasion lnu
50 g sezamu
50 g pestek dynii
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminku/nasion fenkułu – opcjonalnie
150 ml wody

Wykonanie:
piekarnik nastawić na 180’C
wszystkie suche składniki odważyć, wymieszać w misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto
ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Rozwałkowane ciasto podzielić ostrym nożem lub nożykiem do pizzy na dowolne kawałki. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą

obie blachy wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i piec następne 15 minut do zezłocenia
chlebki ostudzić, następnie połamać wg zaznaczonych wcześniej linii. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.