Curry z dynią, kalafiorem i kurczakiem

Curry z dynią, kalafiorem i kurczakiem

Curry z dynią, kalafiorem i kurczakiem

Rozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw – dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe.
Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny.

Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam!

Składniki:
1 filet z kurczaka
1/2 dyni Hokkaido
1/2 małego kalafiora
3/4 szklanka zielonego groszku – mrożony
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki oleju
natka pietruszki

Wykonanie:
filet z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Czosnek i imbir obrać i również pokroić w kosteczkę. Kurczaka wymieszać z przyprawami, posiekanym czosnkiem z imbirem i olejem. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 30 minut
dynię przekroić na pół, następnie na ćwiartki i wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Połówkę dyni pokroić w kostkę. Z kalafiora wyciąć różyczki

obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodać dynię i różyczki kalafiora smażyć przez następne kilka minut cały czas mieszając
dodać mleko kokosowe i bulion, przykryć pokrywką i dusić około 10-12 minut. Pod sam koniec dorzucić na patelnię mrożony groszek. doprawić solą
podawać z natką zielonej pietruszki lub kolendry

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.