Orientalna zupa kalafiorowa
Zapraszam na jesienne wydanie zupy kalafiorowej na indyjską nutę. Dodatek curry nie tylko całkowicie odmienia kolor zupy, ale razem z kuminem, imbirem i mlekiem kokosowym tworzy ciekawy smak. Zupa jest pyszna! Syta, pożywna, a przy tym bardzo lekka. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta do przygotowania.
Składniki:
1 mały kalafior
2 -3 ziemniaki
2 łyżki oliwy/masła ghee
1 marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-cm kawałek imbiru
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny
bulion warzywny 1,2 l
Wykonanie:
cebulę, czosnek i imbir obrać, następnie posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz w garnku, w którym gotujesz zupę, zeszklić. Dodać przyprawy w proszku i smażyć, aż zapachną. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszając przesmażyć
wlać bulion i dodać startą na grubych oczkach tarki marchew i różyczki kalafiora. Posolić i oprószyć pieprzem. Gotować do miękkości około 15 minut
na koniec wlać mleko kokosowe, dodać sok z cytryny i ewentualnie skorygować ilość soli
podawać posypaną zieleniną. Do zupy dodałam osobno ugotowany makaron