Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką

Najbardziej lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo!
Jeśli chcesz zaszaleć podaj deser z gałką lodów lub bitą śmietaną!

Składniki na 4 porcje:
4 duże gruszki i więcej
1 czubata łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 laski wanilii

kruszonka:
150 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
50 g płatków owsianych górskich
75 g zimnego masła
2 łyżki ksylitolu/cukru
kilka orzechów włoskich

Wykonanie:
składniki na kruszonkę zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny
gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne z komórkami kamiennymi. Na patelni rozgrzać masło z miodem, aż lekko się zrumieni, ułożyć gruszki, wanilię z wyskrobanymi ziarenkami i smażyć przez kilka minut potrząsając patelnią. Gruszki powinny lekko zmięknąć zachowując kształt

gruszki ułożyć w naczyńkach do zapiekania razem z sosikiem, który wytworzył się podczas karmelizacji. Na gruszkach równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami włoskimi
zapiekać w 200*C do zrumienienia, około 25-30 minut
pyszne na gorąco po wyjęciu z piekarnika i wystygnięte na drugi dzień również

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.