Kotlety mielone z indyka z dynią

Kotlety mielone z indyka z dynią

Kotlety mielone z indyka z dynią

Uwielbiamy kotleciki mielone, oczywiście te przygotowane w domu. Prosty, smaczny i tani obiad. Kotlety będą jeszcze bardziej ekonomiczne, gdy wzbogacisz je dodatkiem warzyw lub grzybów. Te z pieczarkami znajdziesz tutaj, z dodatkiem buraka tu lub z dodatkiem włoskiej kapusty tu.
Dzisiejsze w jesiennym wydaniu są z dodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dyni mają dużo więcej walorów zdrowotnych.

Składniki:
900 g zmielonego mięsa z indyczego udźca
300 g dyni
1 jajko
1 cebula
bułka namoczona w mleku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
natka zielonej pietruszki
tłuszcz do smażenia
dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:
cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut
mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułeczką i zawartością patelni. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać

lekko wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. W wersji dietetycznej ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C 20 minut

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.