Amerykańska szarlotka – Aplle pie
Przepyszna szarlotka, z małą ilością ciasta, za to z ogromną ilością jabłek. Nadzienie jabłkowe aromatyzowane jest wanilią, tym razem bez dodatku cynamonu. Smak winno-kwaskowatych jabłek po prostu obłędny. Użyłam koksy pomarańczowej. Ciasto nie wymaga wcześniejszego podpiekania i jest bez dodatku jajek. Prosta, wspaniała, koniecznie do upieczenia!
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru/ksylitolu
150 g masła
2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka, koksa)
1 łyżka wody
słoik z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru/ksylitolu
dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych, wiórków lub bułki tartej
jajko
cukier do posypania
Wykonanie:
mąkę rozetrzeć palcami z cukrem i kawałkami zimnego masła. Stopniowo dodać 2-3 łyżki lodowatej wody. Zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć w folię i na 30 minut odłożyć do lodówki
jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do rondla. Dodać 1 łyżkę wody, sok z cytryny, cukier i zagotować. Przykryć i dusić około 5 minut
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o boku 24 cm. Uformować z ciasta rant. Wysypać płatkami migdałowymi i na wierzchu rozłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkowć, pośrodku krążka wyciąć otworek. Przykryć jabłka i skleić z brzegiem ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem
piec w 190*C 35-40 minut