Pasta z pieczonego czosnku
Składniki:
– 1 puszka białej fasoli, lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości
– 1 główka czosnku
– 1 gałązka świeżego rozmarynu lub
– 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
– sól do smaku
– czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Główkę czosnku delikatnie nasmarowałam odrobiną oliwy i piekłam przez około 20 – 30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać.
2. Miękki, upieczony czosnek wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
3. Gałązkę rozmarynu oskubałam z liści, listki dokładnie posiekałam, a następnie w blenderze utarłam razem z oliwa.
4. Czosnek wycisnęłam z łupin, dodałam do oliwy razem z resztą składników i utarłam na gładką pastę. Doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem.