Jarmuż to prawdziwy zimowy superfood. Warto wykorzystać jego potencjał odżywczy. Nie znajdziesz drugiego takiego warzywa z tak ogromną kumulacją wartości zdrowotnych.
Dziś propozycja na smaczny dodatek obiadowy, jarmuż z marchewką. To pyszny duet smakowy, słodka marchewka doskonale komponuje się z dość specyficznym jarmużem.
Z dodatkiem ulubionej kaszy może stanowić wartościowy obiad wegereriański.
Składniki:
około 250 g jarmużu
2 marchewki
1 łyżeczka miodu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
sok z 1 pomarańczy
sól, pieprz
Przygotowanie:
liście jarmużu pozbawić grubych nerwów, następnie zblanszować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki
zeszklić na maśle posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać miód i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Przesmażyć razem przez kilka minut, by marchew skarmelizować, następnie zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut, do miękkości
na końcu dodać jarmuż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
podałam ze smażonym dorszem i ziemniaczanym puree