Eklery z kremem budyniowym
Klasycznie i prosto, ale dałabym się pokroić za ten smak!
Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym 🙂
Składniki na ok. 30 sztuk
Ciasto parzone:
2 szklanki * mąki pszennej (ok. 30 dkg)
kostka masła 20 dkg
8 jajek “L”
szczypta soli
2 szklanki* wody
Krem budyniowy:
3 szklanki* mleka
kostka masła 20 dkg
3 jajka “L”
3/4 szklanki* cukru
4 łyżki z małym czubkiem mąki pszennej
5 łyżek z małym czubkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
150 ml śmietanki 30%
10 dkg gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciasto:
Masło zagotować z wodą i szczyptą soli. Gotować aż masło się rozpuści. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania gładkiej masy. Zajmie to kilka minut.
Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku ciągle miksując.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy szprycy nakładać podłużne porcje ciasta o długości ok. 10 cm
Piec na złoty kolor ok. 30-40 min.
Wystudzone przekroić wzdłuż na połowę.
Krem:
Odlać 2 szklanki mleka i zagotować z masłem, cukrem i miąższem wanilii (lub cukrem z wanilią)
Szklankę mleka, jajka i mąkę zmiksować i wlać na gotujące się mleko. Gotować ciągle mieszając aż powstanie gładki krem. Pozostawić do ostudzenia. Przed napełnianiem eklerów krem można jeszcze raz zmiksować żeby był bardziej aksamitny.
Eklery napełniać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować. Rozpuścić w niej połamaną czekoladę.
* szklanka o pojemności 250 ml