Pieczeń z cukinii i marchewki

Pieczeń z cukinii i marchewki

Pieczeń z cukinii i marchewki

Pieczeń z cukinii to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację.
A może nawet lunch.
Jest bardzo prosta do przygotowania.
Nie zawiera mąki ani jajek.
W zasadzie to tylko 3 składniki: cukinia, marchew, mąka z ciecierzycy.
Plus oczywiście przyprawy wedle gustu.

Taka pieczeń to również niezły pomysł na posiłek, kiedy lodówka “świeci pustkami”.
Właśnie w takiej sytuacji narodził się ten przepis:)
Sprawdzony wielokrotnie.

Składniki:
2 cukinie
2-3 marchewki
4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (lub mąki jaglanej)
sól i pieprz do smaku
przyprawy do wyboru i wedle gustu: tymianek, czarnuszka, wędzona papryka, papryka chilli, suszone pomidory, koperek, bazylia, natka pietruszki i inne ulubione.

Przygotowanie:
Cukinię i marchew zetrzeć na tarce lub w malakserze (grube oczka).
Do startych warzyw dodać ulubione przyprawy, sól i pieprz. Do smaku.
Dodać mąkę z ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki (najlepiej silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Jeśli używacie innej foremki – należy ją natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.
Piec przez ok 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół).
Pieczeń powinna być zrumieniona z wierzchu i stawiać opór pod naciskiem.
Wystudzić lub podawać na ciepło.
Podawać np. z salsą z pomidorów lub ogórkiem małosolnym lub wszystkim tym, co lubicie:)

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.