Pierogi z Kapustą
Pierogi z kapustą to nie tylko przysmak świąteczny.
Dobre o każdej porze roku.
Wczoraj zagościły u mnie na stole.
Nieco pracochłonne, ale warte każdej
poświęconej dla Nich chwili
Skład;
– 1 kg mąki pszennej
– woda ok 1/2 litra
– 1 kg kapusty kiszonej tj ok 2-3 woreczki
lub 2 słoiki domowej roboty
– 2 duże cebule
– 1 margaryna
– sól
– pieprz
W wysokim garnku gotujemy w
osolonej wodzie kapustę do miękkości.
Trwa to ok godzinę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Z mąki i wody zagniatamy ciasto.
[Nie zapomnijcie odrobinę posolić.]
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy
do uzyskania złotego koloru na margarynie.
Kiedy kapusta jest już gotowa odcedzamy ją.
Czekamy aż ostygnie i wyciskamy mocno rękami
wodę, która jeszcze w niej pozostała.
Kapusta z całą pewnością zmniejszy swoją objętość.
Kroimy ją drobno na desce,
aby farsz nie ciągnął się przy nakładaniu.
Następnie dodajemy dużą ilość cebulki i pieprzu
Dosalamy do smaku.
Farsz powinien dobrze się kleić i być wyraźnie doprawiony.
Ciasto rozwałkujemy na ok 2-3 mm,
wykrajamy szklanką kółka.
Delikatnie rozciągamy ciasto na dłoni.
Nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy
mocno palcami brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Podajemy polane cebulką i barszczem czerwonym
Czas przygotowania dania: ok 2 godziny.