Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wśród 12 potraw wigilijnych w wielu domach pojawią się łazanki z kapustą i grzybami. U mnie nie było takiej tradycji, ale poza świętami smakują równie rewelacyjnie i warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dania. Można je również wykorzystać do wigilijnej zupy grzybowej.

Ta super pyszna i aromatyczna potrawa ucieszy zapewne wegetarian.
Zrobienie domowych łazanek jest bardzo proste, oczywiście jeśli masz czas je zrobić. Z gotowymi też będzie pysznie!

Składniki:
200 g mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
2 łyżki oleju/dodatkowe żółtko/woda

Przygotowanie:
1/2 porcji kapusty z suszonymi grzybami przygotuj wg tego przepisu
przesiej mąkę na stolnicy, w środku zrób zagłębienie i wbij jajka, dodaj olej i zagnieć sprężyste, gładkie ciasto. Zapakuj w folię i odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki
rozwałkuj na stolnicy lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Początkowo na poziomie 1, przechodząc do najwyższego. Rozłożyć na ściereczce kuchennej do podsuszenia licząc po około 10 minut na jedną stronę
placki pokroić w 2 cm paski, następnie w poprzek w 2- cm kawałki
wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyłożyć łyżką cedzakową i wymieszać z gorącą kapustą z grzybami

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.