Wafle kokosowe

Wafle kokosowe

Wafle kokosowe

Wafle kokosowe to szybki do zrobienia i bardzo smaczny deser, który lubią szczególnie dzieci. Wafle są bardzo podzielne i świetnie sprawdzają się jako deser na imprezach i rodzinnych spotkaniach w większym gronie.
Domowe wafle z wiórkami kokosowymi
Koszt wykonania wafli kokosowych w domu jest o wiele niższy niż zakupienie ich w sklepie. Najważniejszym jednak elementem, który zachęca do zrobienia, jest ich skład i kontrola nad zawartością cukru. Wafle nie są bardzo słodkie, ale jeśli liczycie kalorie, można go dodać nieco mniej i też wafelki będą smaczne. Wygląd wafli będzie zależał od zakupionych suchych wafli, gdyż mają one różną wielkość kratek i tym samym grubość. U mnie wafle miały dość małą kratkę i były dość cienkie, dlatego masy wystarczyło na posmarowanie całego opakowania. Jeśli wafle będą miały duży wzór kratki, masy trzeba będzie zrobić więcej lub wafle wykonać z mniejszej ilości warstw. Plastry wafli smarować cienką warstwą masy, wypełniać nią tylko kratki.

Ilość porcji: 21 (7 cm x 4 cm)
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Składniki na wafle kokosowe:
szklanka cukru
200 g masła
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 kropelki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
opakowanie kwadratowych wafli
(odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml)

Jak zrobić wafle kokosowe?
Na małej mocy palnika podgrzać masło, cukier i mleko, następnie dodać wiórki i zagotować.
Gdy masa zacznie gęstnieć, a wiórki będą miękkie zdjąć z palnika i ewentualnie dodać aromat, odstawić, aby masa nieco wystygła (10 – 15 minut).

Wafle smarować cienką warstwą jeszcze ciepłej masy i układać jeden na drugim. Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca i niezbyt zimna. Zbyt gorąca za bardzo rozmoczy wafle, a zbyt zimna będzie gęsta i trudna do rozsmarowania.
Masy wystarcza na posmarowanie opakowania kwadratowych wafli, w którym jest ich 5 sztuk.
Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, obciążyć deską do krojenia i ewentualnie jeszcze słoikiem z przetworami lub grubą książką. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby masa w waflach zastygła.
Wafle kroić według uznania, u mnie kawałki o wymiarach 7 cm x 4 cm.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.