Doskonały śledź w sosie jogurtowym – fit – ulubiony
Ryby to nieodłączny element polskiej Wigilii, która tradycyjnie jest postna. W tym dniu w każdym domu na stole pojawi się śledź.
Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy ponad wszystko cenią tradycję, ale pośród kalorycznych świątecznych dań poszukują czegoś lżejszego.
Podstawą jest dobry śledź, mięsisty, konkretny i dobry jogurt grecki, bez dodatków. Cebulkę przed dodaniem zawsze wygniatamy z solą. Jest w ten sposób lżej strawna i smaczniejsza.
Jogurt doprawiony musztardą i płynnym miodem smakuje rewelacyjnie! Ma tak bogaty smak, że nawet nie zatęsknisz za majonezem i śmietaną.
Jabłuszko to niezastąpiony winny i soczysty dodatek. Bardzo polecam!
Składniki:
500 g solonych śledzi (4 sztuki)
250 g jogurtu greckiego
3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
1 płaska łyżeczka miodu
1 cebula + sól
1 małe jabłko
koperek
sok z cytryny
Przygotowanie:
śledzie wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2 -cm kawałki
cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i wygnieść w palcach. Jabłko obrać, pokroić również w kostkę i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Dodać kawałki śledzi, jabłko i cebulkę. Wymieszać, przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 noc, by smaki się przegryzły
podawać z posiekanym zielonym koperkiem do ziemniaków w mundurkach lub jako dodatek do pieczywa