Pieczone kacze uda i sos z wędzonych śliwek

Pieczone kacze uda i sos z wędzonych śliwek

Pieczone kacze uda i sos z wędzonych śliwek

Pieczone kacze uda to świetny pomysł na uroczysty obiad lub kolację. Odpowiednio przygotowana marynata to gwarant pysznego, soczystego i miękkiego mięsa odchodzącego od kości. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Jeśli planujesz przygotować kaczuchę lepiej zdecyduj się na uda lub piersi. To bardziej ekonomiczny pomysł, bo kaczka w całości nie jest zbyt wydajna.
Nie obawiaj się, że kaczka to bardzo tłuste mięso. To prawda do dietetycznych nie należy, ale ma bardzo korzystny dla naszego zdrowia profil tłuszczowy. Mięso kaczki jest ponadto zasobne w selen, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i inne cenne minerały.

To szlachetniejszy drób niż produkowany przemysłowo kurczak. Kaczka jest pyszna i wyrazista w smaku, a słodki sos śliwkowy dopełnia harmonii smaku. Polecam!

Składniki:
4 kacze uda
5 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego+1
4 łyżki sosu sojowego (u mnie tamari)
2 szczypty płatków chili
12 śliwek wędzonych
1 cebula
1 szklanka wody/bulionu

Przygotowanie:
przygotować marynatę: wymieszać 4 łyżki sosu sojowego z miodem i octem balsamicznym. Dodać obrany i starty na tarce imbir i czosnek. Wymieszać
kacze uda umyć, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Uda dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, zalać resztą marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12-24 godziny

przed planowanym pieczeniem wyjąć wcześniej mięso z lodówki, by się ogrzało
uda ułożyć na śliwkach, podlać bulionem i rozsypać pokrojoną w kostkę cebulę
piec w 180 około 120 minut
zawartość blaszki (kacze uda na ten czas odłożyć do piekarnika przykryte folią aluminiową, by nie wystygły) i upieczone śliwki razem z cebulką zmiksować. Doprawić 1 łyżką ciemnego sosu balsamicznego i szczyptę soli do smaku. Jeżeli chcesz otrzymać idealnie aksamitny sos możesz przetrzeć go przez sitko. Nie przecierałam
podawać kacze uda z sosem śliwkowym, buraczkami i kluskami

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.