Czarna fasola z kiełbasą paprykową 🙂
Składniki dla 2 osób:
puszka czarnej fasoli
średnia czerwona cebula
50 g dobrej kiełbasy paprykowej, może być chorizo
1/2 puszki pomidorów krojonych
łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego
100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 kopiaste łyżki ajwaru lub lutenicy
4-5 gałązek świeżej bazylii
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki sosu jalapeno
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
dwie tortille
płatki chili do smaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę przełóż na durszlak lub sito i bardzo dokładnie opłucz.
Chorizo pokrój na jak najcieńsze plastry lub półplastry.
Rozłóż kiełbasę na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie i smaż na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz a kiełbasa stanie się chrupiąca.
Wyjmij kiełbasę, a na wytopiony tłuszcz wrzuć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodaj ajwar, ocet, bulion, liście laurowe, sos jalapeno oraz pomidory.
Duś aż pomidory się prawie rozpadną, a sos zgęstnieje.
Dodaj fasolę.
Przypraw płatkami chili, pieprzem i ewentualnie solą.
Posyp posiekaną bazylią i natką pietruszki lub kolendry.
Podgrzej fasolę w potrawie.
W tym czasie na drugiej patelni rozłóż tortille lekko skropione wodą i zagrzej.
Pokrój ja na trójkąciki i podaj do fasoli. Smacznego :).