Lany chrust vel faworki lane
Lany chrust to idealna, słodka przekąska na cały okres Karnawału i na Tłusty czwartek.
To takie ekspresowe faworki dla zapracowanych, bo odpada żmudne wałkowanie i wykrawanie pojedynczych ciasteczek.
Wymieszane składniki na ciasto umieszczasz w woreczku i bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz wyciskasz chruściki. To świetna zabawa, bo tak naprawdę do końca nie wiesz co wyciągniesz z garnka. Zaskakujące kształty tworzysz wg własnej fantazji.
Z cieniutkiego strumyczka ciasta otrzymasz chruścik bardzo chrupiący, z grubszego bardziej mięsiste, racuchowate w smaku.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
Składniki:
200 g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa jasna)
150 ml mleka
2 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
20 ml wódki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej/ smalec do smażenia
cukier puder/ksylitol do posypania
Przygotowanie:
oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
mleko zmisować z żółtkami i mąką na gładkie ciasto bez grudek. Dodać wódkę i cukier waniliowy, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą pianę z białek
ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub po prostu do mocnego woreczka. Na końcu obciąć rożek. Proponuję woreczek umieścić w wysokim naczyniu, boki woreczka wywinąć na zewnątrz, następnie napełnić ciastem
w garnku rozgrzać olej/smalec do temperatury 180′ C. Na rozgrzany olej wyciskać dowolne kształty. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Najwygodniej przewracać patyczkiem do szaszłyków. Wyławiać i układać na papierowych ręcznikach celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
przed podaniem posypać cukrem pudrem