Niemiecki placek cebulowy – najlepszy Zwiebelkuchen
Niemiecki placek cebulowy to tradycyjny drożdżowy wypiek południowych i południowo-wschodnich Niemiec z pysznym cebulowym nadzieniem. Znam smak tego ciasta, bo niejednokrotnie raczyłam się nim na ulicznych jarmarkach i zawsze się nim zachwycałam. Jednak ten domowy placek bije wszystkie inne na głowę.
Jeśli obawiasz się cebuli, to zupełnie bez powodu. Powoli duszona cebula jest aromatyczna, delikatnie słodka i nie ma nic wspólnego z ostrym smakiem tej w surowej wersji.
Idealny zimowy obiad, kolacja lub przekąska. Pyszny gorący prosto z piekarnika i na zimno ponoć też, niestety nie został ani kawałeczek także nie próbowałam.
Wystarczy pominąć boczek, by cieszyć się wegetariańską wersją. Proste składniki i obłędny smak. Ciasto jest bardzo chrupiące, a nadzienie przepyszne. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto drożdżowe:
250 g mąki orkiszowej (jasna 700+pełnoziarnista)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka miodu/cukru
150 ml mleka
50 g masła
25 g drożdży
Składniki na nadzienie cebulowe:
500 g cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
kminek
75 g wędzonego boczku
Przygotowane:
mleko delikatnie podgrzać. Z 2 łyżkami mleka rozmieszać drożdże do upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące, ale tak jest ok. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
obraną cebulę pokroić w niewielką kostkę i dusić na maśle na ogniu około 10 minut. Nie powinna się zbrązowić. Na koniec wmieszać łyżkę mąki i odstawić do wystudzenia
wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, gdyby się kleiło delikatnie podsypać mąką. Niewielką część ciasta odłożyć na rant, resztę rozwałkować na wielkość i kształt foremki. Użyłam tortownicy o przekroju 26 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć w foremce wysmarowanej masłem. Z pozostawionego kawałka uformować rolkę i wykleić rant dookoła formy
jajka rozbełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzchu ułożyć wiórki masła
piec w 200′ C 35-40 minut do zrumienienia
podawać na ciepło