Surówka z pasternaku i jabłka

Surówka z pasternaku i jabłka

Surówka z pasternaku i jabłka

Pasternak z wyglądu podobny do pietruszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał.
Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie.
Bardzo polecam!

Składniki :
1 korzeń pasternaku – 250 g
1 duże jabłko – 200 g
200 g jogurtu
2 łyżki sokiu z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki

Przygotowanie:
wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem
pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej

bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym
przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.