Zakręcona wuzetka

Zakręcona wuzetka

Zakręcona wuzetka

Ciasto WuZetka – polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka.
Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków.

Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj, dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada.

Składniki na roladę:
3 jajka L
80 g mąki orkiszowej tortowej
20 g mączki ziemniaczanej
20 g ciemnego kakao
110 cukru/ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżka alkoholu
1 łyżka domowej esencji waniliowej
Polewa czekoladowa:
80 g ciemnej czekolady
40 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, powinny potroić objętość. Obie mąki, kakao i proszek wymieszać, następnie wmieszań do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając masę szpatułką. Wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w 180* C
gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę kuchenną papierem do góry. Teraz delikatnie zdjąć papier, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić na kratkę kuchenną do wystudzenia

mascarpone ubić z cukrem, dodać śmietanę kremówkę i ubijać kolejne kilka minut do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Na koniec dodać esencję waniliową i alkohol
roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało
zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na kilka minut, następnie wymieszać. Posmarować roladę polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie wycisnąć za pomocą tylko cukierniczej ozdobne rozetki

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.