Zakręcona wuzetka
Ciasto WuZetka – polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka.
Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków.
Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj, dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada.
Składniki na roladę:
3 jajka L
80 g mąki orkiszowej tortowej
20 g mączki ziemniaczanej
20 g ciemnego kakao
110 cukru/ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżka alkoholu
1 łyżka domowej esencji waniliowej
Polewa czekoladowa:
80 g ciemnej czekolady
40 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, powinny potroić objętość. Obie mąki, kakao i proszek wymieszać, następnie wmieszań do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając masę szpatułką. Wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w 180* C
gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę kuchenną papierem do góry. Teraz delikatnie zdjąć papier, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić na kratkę kuchenną do wystudzenia
mascarpone ubić z cukrem, dodać śmietanę kremówkę i ubijać kolejne kilka minut do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Na koniec dodać esencję waniliową i alkohol
roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało
zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na kilka minut, następnie wymieszać. Posmarować roladę polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie wycisnąć za pomocą tylko cukierniczej ozdobne rozetki