Bułeczki serowe
Bułeczki serowe są pyszne, mięciutkie i puszyste, z chrupiącą skorupką serową. Idealne na śniadanie, piknik do pracy lub szkoły. Proste do przygotowania. Smakują z wszystkimi wytrawnymi dodatkami lub z samym masłem. Jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu!
Do przygotowania bułeczek część mąki orkiszowej zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, także mają więcej błonnika i jednocześnie wartości odżywczych.
Bułeczki są również bez laktozy, ponieważ krowie mleko zastąpiłam migdałowym, ale nada się każde inne mleko roślinne.
Składniki na 9 sztuk:
420 g mąki (300+120)
180 g mleka migdałowego
1 jajko
50 g masła
25 g drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
80-100 g ementalera
pomada:
1 łyżka mąki+kilka łyżek wody
Przygotowanie:
mleko podgrzać w rondelku, do ciepłego mleka wkroić kawałeczki masła, lekko się nadtopią i to wystarczy. Dwie łyżki mleka odjąć i rozmieszać z drożdżami do upłynnienia
wszystkie wymienione składniki na ciasto + jajko umieścić w misie robota i zagnieść przy pomocy haka gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
1 łyżkę mąki rozmieszać z wodą na gładką pastę, odstawić
wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść (odgazować), podzielić na 9 równej wielkości kawałków (po około 80 g). Skręcić bułeczki i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować pastą z mąki (jak jest za gęsta dodaj wody) i posypać startym serem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
bułeczki piec w 180* C 20-22 minuty, do zrumienienia