Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką

Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką

Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką

Dorsz podany w towarzystwie marchewki to super zdrowy i lekki obiad. Szczególnej uwadze polecam bardzo ciekawe risotto. Marchewkowe znasz? Koniecznie wypróbuj przepis, bo smakuje rewelacyjnie. Z takim dodatkiem dorsza na pewno zjesz z przyjemnością, a może nawet poprosisz o dokładkę!
Risotto przygotowane na marchewkowym soku posmakuje nie tylko dzieciom.
Ma apetyczny kolorek i bardzo ciekawy smak. Warzywny dodatek stanowi karmelizowana marchewka z tymiankiem. Proste składniki, a całość smakuje rewelacyjnie. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
0,5 szklanki ryżu np. arborio
1 mała cebula
0,5 szklanki bulionu
330 ml soku z marchwii
2 filety z dorsza a’ 160 g
2 łyżki mąki
sok z cytryny
olej
sól, pieprz
3-4 marchewki
tymianek
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
starty parmezan

Przygotowanie:
filety z dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
w garnku, w którym przygotowujesz risotto zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dołożyć ryż i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli. Dolać pół szklanki gorącego bulionu, mieszając czekać, aż ryż go wchłonie. Porcjami wlewać sok z marchewki. Ryż gotować wg wskazań na opakowaniu. U mnie 20 minut. Na koniec wmieszać łyżkę zimnego masła i starty parmezan
na patelni rozgrzać miód z masłem. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażać przez kilka minut. Dodać posiekany tymianek, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości około 8 minut. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła aż utworzy się sosik
w miedzyczasie obtoczyć przygotowane porcje ryby w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia
wyłożyć na talerze porcje ryżu, ryby i karmelizowanej marchewki

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.