Kapuśniak z batatami
Ostatni słoik ze spiżarnianych zapasów kiszonej kapusty zużyłam na przygotowanie tego kolorowego kapuśniaku. Ze zwykłej kiszonej kapusty możesz wyczarować zdrowe, pełne smaku danie, wystarczy zwykłe ziemniaki podmienić batatami. Taki kapuśnieczek doda Ci siły na przetrwanie wiosennego przesilenia i wzbogaci organizm w potrzebne składniki odżywcze.
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
plaster selera
kawałek pora
2 małe bataty
pieprz, sól
1,5 l wody
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka suszonych podgrzybków
1 łyżka smalcu/masła ghee
1 łyżka skwarków – opcjonalnie
Przygotowanie:
obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, dolać wodęi zagotować
w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy i gotować do miękkości batatów, około 25-30 minut. W kwaśnej kapuście gotują się dłłużej niż zazwyczaj
na koniec wmieszać skwarki jeśli lubisz. Podawać posypany natką pietruszki