Bułeczki z pieczarkami
Kto pamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne aromatycznych pieczarek. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu.
Super smaczna przekąska, idealne na drugie śniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, są pyszne!
Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze. Możesz jednak mleko całkowicie wyeliminować z przepisu, wtedy upieczesz bułki bez laktozy lub wymieszać pół na pół z wodą.
Składniki na ciasto:
450 g mąki orkiszowej jasnej
220 ml mleka
30 g drożdży
1 łyżka miodu/cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
Składniki na farsz:
500-600 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka
Przygotowanie:
obraną, pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Posolić, oprószyć pieprzem. Odstawić, by wystygły
mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 12 kawałków o średniej wadze 70 g. Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę złączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia
wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180* C 20-23 minuty, do zrumienienia