Chałka z sześciokrotnym warkoczem – instrukcja zaplatania

Chaąka z szeżciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania

Chałka z sześciokrotnym warkoczem – instrukcja zaplatania

Chałka to smaczne drożdżowe pieczywo zaplecione w warkocz. Najpopularniejsza jest pleciona z trzech wałeczków ciasta i ten splot zna każdy. Splotów jest dużo więcej, bo chałki formuje się z 4,5,6 a nawet 7 wałeczków ciasta. Wzrost liczby pasm wcale nie oznacza, że ich zaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane.
Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał mi się najłatwiejszy i wyróżnia się urodą spośród wszystkich innych. Chałka jest dwukolorowa, połowę ciasta jest z dodatkiem kakao.

Chałkę upiekłam z przepisu Hamelmana (inspirowałam się) i korzystałam z jego instrukcji zaplatania zamieszczonej w książce “Chleb”.
Fotografia pomocnicza też pochodzi z tej książki.
Zapraszam do cudownego tworzenia! Podoba Ci się moja chałka? Spróbuj ją odtworzyć, to nie jest trudne, a na pewno zachwycisz domowników!

Składniki:
350 g mąki orkiszowej jasnej
100 ml wody/mleka
1 jajko+1 żółtko
2 łyżki miodu
50 g masła
3/4 łyżeczki soli
25 g drożdży
dodatkowo:
1 łyżka kakao+1 łyżka mleka+1 łyżeczka miodu
1 białko+1 łyżka mleka
garstka orzechów włoskich

Przygotowanie:
mleko podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawałeczki masło. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka do upłynnienia
wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
kakao wymieszać na pastę z mlekiem i miodem
wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Jedną część powtórnie zagnieść z kakao. Białe i ciemne ciasto podzielić na 3 równej wielkości kawałki, najlepiej odważając na wadze (jeden około 150g)
zrolować pasma zaostrzając ich końce. Ułożyć tak, by trzy pasma znalazły się po lewej stronie i trzy po prawej stronie. Układać naprzemiennie jeden jasny, jeden ciemny…..

zagiąć pierwsze pasmo do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 4 (rys. B)
zagiąć pasmo szóste do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 3 (rys. C)
kontynuować zaplatanie, przekładając lewe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego w środku po prawej, a potem przekładając prawe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego pośrodku po lewej. Zakończyć warkocz nadając mu symetryczny kształt (rys. D)
uformowany warkocz ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
wyrośniętą chałkę posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami
piec w 190*C 25 minut do zrumienienia

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.