Krem szparagowy na mleku kokosowym
Już są, sezon szparagowy ruszył! Zupa krem z białych szparagów to klasyk, najprostsza i najdoskonalsza z zup. Idealna przystawka na uroczysty obiad lub wykwintny codzienny obiad.
Dziś propozycja z dodatkiem mleka kokosowego.
Zupa z delikatną nutą kokosową jest pyszna, kremowa, zachwycająca! Nieskazitelną biel zupy podkreśliłam dodatkiem prażonego, czarnego sezamu.
Dzisiejszy krem przygotowałam na wywarze z obierków i odłamanych końcówek szparagów. Taki wywar intensyfikuje szparagowy smak, a w kuchni nic się nie marnuje.
Warto zbierać obierki z białych szparagów, bo można przechowywać je w lodówce dobrych kilka dni, a potem hurtem wykorzystać.
Wiem, że nie wszyscy przepadają za szparagami, ale warto dać im drugą szansę. To pierwsze wiosenne warzywo wnosi do naszej diety mnóstwo wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Są niskokaloryczne, mają silne działanie oczyszczające i moczopędne.