PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU
Chrupiące placki ziemniaczane podane z bolońskim sosem mięso-pomidorowym i posypane żółtym serem.
Przepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim.
Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Świetnie smakują solo, ale ja tym razem podałam je w nietypowy sposób… zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan – niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja!