Bretońskie kopertki
Kto jadł takie kopertki.. ?
Składniki:
• ½ kg schabu
• Bułka do panierki
• Mąka do obtoczenia
• jajko
• 1/3 opakowania fasolki Jaś
• Przecier pomidorowy mały
• ½ laski kiełbasy podwawelskiej
• Sól
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• Olej do smażenia
• Chili
Sposób przygotowania:
1. Fasolę moczymy w wodzie ( najlepiej zostawić na noc), następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
2. Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kiełbasę.
4. Wlewamy przecier pomidorowy.
5. Doprawiamy chili.
6. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do fasolki, 2 minuty gotujemy, sos musi być gęsty.
7. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy.
8. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
9. Farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa.
10. Składamy w kopertki.
11. Obtaczamy w mące.
12. Zanurzamy w roztrzepanym jajku.
13. Panierujemy w bułce tartej.
14. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
15. Danie gotowe.
16. Smacznego.