Zupa kuleczkowy Misz Masz
Na upalne dni najlepsza jest zupa z dodatkami mięsnymi.
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• ½ główki kapusty
• 3 marchewki młode
• 3 pietruszki
• Cebula
• Sól
• Kostka rosołowa
• 4 listki laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• Vegeta
• Przecier pomidorowy
• 2 łyżeczki mąki pszennej
Składniki na kuleczki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• Cebula
• Jajko
• Sól
• Majeranek
• Chili
• Bułka tarta
• Papryka czerwona
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy do cebuli.
4. Kapustę szatkujemy, dodajemy do warzyw.
5. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, chwilę prużymy.
6. Przekładamy do ziemniaków i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
7. Doprawiamy vegetą.
8. Następnie przecier.
9. Przygotowujemy kotleciki: do miski przekładamy mięso.
10. Cebulę obieramy drobno kroimy, dodajemy do mięsa.
11. Wbijamy jajko.
12. Wsypujemy sól oraz majeranek i chili.
13. Następnie bułkę tartą.
14. Paprykę bardzo drobno kroimy, mieszamy razem z mięsem.
15. Robimy małe kuleczki z masy mięsnej wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
16. Po usmażeniu kuleczki dodajemy do zupy.
17. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i hartując wlewamy do zupy, 2 minutki gotujemy.
18. Zupa gotowa.
19. Smacznego.