Naleśniki z samopszy z białym serem i jagodami
Mąka z samopszy jest idealnym produktem dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe, ze względu na bogactwo mikro i makroelementów, substancji odżywczych i witamin zaliczana jest do żywności funkcjonalnej.
Samopsza charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz sporą ilością antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe, starzenia się komórek i pozytywnie wpływa na narząd wzroku ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. Obfituje w białko i aminokwasy egzogenne mające wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, hormonów tarczycy i nadnerczy. Ponadto zawiera magnez, cynk, mangan, potas i żelazo.
Potrawy przygotowane z udziałem samopszy są lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe, ponieważ wspomagają pracę jelit.
Naleśniki przygotowane na mące z ziarna samopszy są delikatne, bardzo mięciutkie i pyszne.
Dzisiejsze to prawdziwa bomba antyoksydacyjna, raz mąka, dwa to jagody i dodatkowo sos z owocowy z jeżyn. Samo zdrowie!