Schab pod smaczną pierzynką
Często zastanawiamy się co zrobić na obiad albo dla gości.
Moja propozycja to kruche, mięciutkie, mięso ze schabu, przykryte fantazyjną kołderką.
Składniki:
• ½ kg schabu
• ½ kg ziemniaków
• Sól
• Cebula
• 20 dag pieczarek
• Pieprz
• Papryka czerwona
• 2 łyżki musztardy
• 2 łyżki ketchupu
• Chili
• Jajko
• Mąka do obtoczenia
• 1 łyżka masła
• ¾ szk. mleka
• 10 dag sera żółtego
• 4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy.
2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku.
4. Obtaczamy w mące pszennej
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.
7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
8. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.
9. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
10. Paprykę drobno kroimy, łączymy z grzybami.
11. Na koniec dodajemy musztardę, ketchup oraz chili, chwilę prużymy.
12. Farsz wykładamy na mięso.
13. Ziemniaki po ugotowaniu, tłuczemy tłuczkiem.
14. Dodajemy masło oraz mleko.
15. Wsypujemy starty na tarce o dużych oczach ser.
16. Dokładnie mieszamy.
17. Masę ziemniaczaną rozkładamy na farszu.
18. Wierzch kotletów smarujemy cienko majonezem.
19. Pieczemy 40 minut w 180 °C.
20. Kotleciki gotowe.
21. Smacznego.