Gyrosowe Ogórki
Pyszne ogórki w zalewie gyros z dodatkiem papryki i marchewki.
Składniki na 12 L słoików
• 6 kg ogórków
• 10 szt. papryki czerwonej
• 8 szt. marchewek
• 7 szt. cebuli
• 6 ząbków czosnku
• 4 łyżki soli
• 1 kg cukru
• 3 szklanki octu
• 1 ½ szklanki oleju
• 3 opakowania przyprawy Gyros 30 g
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubsze plasterki.
2. Następnie solimy i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.
3. Po tym czasie, obieramy marchew, kroimy w plasterki dodajemy do ogórków.
4. Z papryki usuwamy nasiona, drobno kroimy, przekładamy do miski z warzywami.
5. Czosnek i cebulę również obieramy i drobno kroimy.
6. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Do garnka wlewamy ocet.
8. Wsypujemy cukier.
9. Następnie dodajemy olej.
10. Wsypujemy przyprawę.
11. Dolewamy litr wody i gotujemy.
12. Ogórki układamy ciasno w słoikach.
13. Zalewamy zalewą.
14. Zakręcamy słoiki.
15. Pasteryzujemy 20 minut.
16. Sałatka gotowa.
17. Smacznego.