Zrazy w pysznym sosie musztardowym
Roladki ze schabu w aromatycznym, pieczarkowym sosie. Można podawać np. z kluskami śląskimi.
Składniki:
• 1 kg schabu
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
• Kilka plastrów boczku wędzonego
• 5 ogórków kiszonych
• ½ kg pieczarek
• Musztarda francuska
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• 2 łyżki sosu sojowego
• ½ szk. śmietany 18 %
• Mąka pszenna do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Na każdy kawałek mięsa, kładziemy, bo plasterku boczku oraz po jednej części ogórka przekrojonego wzdłuż na cztery kawałki.
3. Zawijamy roladki, obtaczamy w mące pszennej.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Na patelni, prużymy na rozgrzanym oleju pokrojone pieczarki.
6. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
7. Do naczynia przekładamy musztardy.
8. Wlewamy sos sojowy oraz śmietanę, dokładnie mieszamy.
9. Łączy z grzybami, chwilę gotujemy.
10. Sosem wraz grzybami polewamy roladki.
11. Danie gotowe.
12. Smacznego.