Pietruszkowe pesto – bomba witaminowa
Natka zielonej pietruszki to roślina dająca siłę i moc. Warto ją jeść bo jest nie tylko super zdrowa, ale i pyszna. Ma ogromne spektrum działania, szczególnie pomocna w przypadku osób zmagających się z anemią. Fenomenalnie wzmacnia kobiety w ciąży i rekonwalescentów.
100 g natki to 5 mg żelaza, a obecność witaminy C i kwasu foliowego sprawia, że żelazo jest bardzo łatwo przyswajalne. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej szczególnie polecana, bo to najbogatsze źródło żelaza.
Wszystkie witaminy i mikroelementy zachowuje w stanie surowym, zatem pesto pietruszkowe to super opcja na dostarczenie organizmowi potężnej dawki żelaza, witaminy C i wielu innych składników budujących odporność.
Na koniec jeszcze jedna uwaga – najlepiej przygotować pietruszkowe pesto w moździerzu, ponieważ metalowe ostrza blendera i witamina C nie za bardzo się lubią.