Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym
Delikatny, smaczny i szybki w przygotowaniu obiad.
Składniki:
* ok. 50 dkg polędwiczki wieprzowej
* 30 dkg kurek
* 1/2 szklanki śmietanki 30%
* olej do smażenia polędwiczek
* 2 łyżki masła do smażenia kurek
* 1 mała cebulka
* sól, sól hiszpańska
* natka z pietruszki
Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków.
Pokroiłam na grubość 1,5 cm-2 cm.
Delikatnie ugniotłam dłonią i oprószyłam solą hiszpańską. Odstawiłam na pół godziny.
Na patelni rozgrzałam olej i wyłożyłam polędwiczki. Smażyłam ok. 3-4 minut z każdej strony aż obie strony polędwiczki ładnie się zarumieniły a boki zrobiły się jaśniejsze.
Wyłączyłam ogień pod patelnią i odstawiłam na kilka krótkich minut, by mięso odpoczęło.
Na drugiej patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam.
Opłukane dokładnie kurki dodałam do zeszklonej cebuli i smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie kurki puściły sok.
Następnie wlałam śmietankę i delikatnie jeszcze wszystko podgrzałam. Posoliłam. Dodałam łyżkę pokrojonej natki z pietruszki.
Wykładałam na talerz polędwiczki z sosem kurkowym w towarzystwie sałaty.
Notatki:
* do przyprawienia polędwiczek możemy również użyć soli, pieprzu lub ulubionych ziół do mięs