Naleśniki Niki
Uwielbiam robić naleśniki, bo można użyć do farszu prawie wszystkiego i zawsze wychodzą pyszne.
Składniki na naleśniki:
• 2 szk. mąki pszennej
• ½ szklanki wody
• 1 szklanki mleka
• Szczypta soli
• ½ łyżeczki cukru
• Jajko
Składniki na farsz:
• ½ fileta z kurczaka
• Olej do smażenia
• Przyprawa do kurczaka
• Sól
• 20 dag fasolki szparagowej
• ½ kalafiora małego
• 2 serki topione
Dodatkowo:
• Śmietana 36 %
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą, najpierw wsypujemy do miski sypkie składniki a później płynne. Dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki.
2. Smażymy na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce.
3. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Doprawiamy przyprawą oraz solą.
5. Pod koniec prużenia dodajemy serki i gotujemy do chwili rozpuszczenia.
6. Warzywa kroimy drobno i gotujemy osolonej wodzie.
7. Po ugotowaniu, warzywa łączymy z mięsem.
8. Farsz wykładamy na środek każdego naleśnika i zawijamy robiąc kwadraty.
9. Układamy w naczyniu.
10. Smarujemy śmietaną.
11. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem.
12. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
13. Naleśniki gotowe.
14. Smacznego.