Suszona aronia
Aronia nazywana również czarną jarzębiną to najzdrowszy owoc jagodowy świata. Właściwości zdrowotnych nie sposób wymienić, jest dobra na wszystkie choroby cywilizacyjne. Nie wywołuje przy tym żadnych skutków ubocznych, może być stosowana w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży oraz seniorów.
Roślina jest bardzo odporna na szkodniki i działanie pleśni, dzięki czemu nie wymaga stosowania pestycydów i środków ochrony roślin.
Co ciekawe, owoce aronii nie kumulują pierwiastków wpływających niekorzystnie na zdrowie, w tym także kadmu, arsenu czy ołowiu.
Od lat przerabiam aronię na wszystkie możliwe sposoby i co roku dowiaduję się o nowych właściwościach zdrowotnych.
Oto garść nowych informacji:)
Czarna jarzębina może być stosowana u osób cierpiących na anemię. Jej jagody z jednej strony zawierają żelazo, z drugiej są cennym źródłem kwasu askorbinowego ułatwiającego przyswajanie tego pierwiastka. Sprawdzają się również w profilaktyce chorób nowotworowych. Polifenole zawarte w czarnych jagodach usuwają z organizmu wolne rodniki. Wiążą ponadto toksyczne związki chemiczne i w postaci nieaktywnej wydalają je z ustroju. Zapobiegają w ten sposób nieprawidłowemu namnażaniu się komórek tworzących guzy i ogniska rakowe. Badania naukowe potwierdził, że regularne spożywanie aronii może ograniczyć rozwój nowotworów, a także ochronić przed przerzutami.
Co ważne, granatowe jagody pozwalają również złagodzić skutki uboczne chemio- i radioterapii.
W tym roku dołączam nowy prosty sposób na zagospodarowanie owoców aronii, po prostu je ususz!
Suszoną aronię wykorzystasz do porannej owsianki, deserów lub może być składnikiem domowej granoli.