Dżem aroniowo-śliwkowy. Bez słodzidła

Dżem aroniowo-śliwkowy. Bez słodzidła

Dżem aroniowo-śliwkowy. Bez słodzidła

Dżem aroniowo-śliwkowy pod względem wartości zdrowotnych i odżywczych to niewątpliwie nr 1 w każdej spiżarni. Aronia – polski superfood ma tę zaletę nad innymi owocami, że niewiele traci ze swych wartości nawet podczas smażenia i duszenia.
Dżem przygotowałam ze świeżej aronii, bez przemrażania, także lekko cierpkawy smak  nawet po przesmażeniu pozostał. Ma dzięki temu lekko wytrawny smak i jednocześnie o wiele szersze zastosowanie w kuchni, bo może służyć jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów.

Słodzidło zastąpiły dojrzałe, pełne słodyczy śliwki polepszając jednocześnie strukturę dżemu, ponieważ aronia z natury jest dość twarda i sucha.
Uważam połączenie aronii ze śliwką za niezwykle udane i polecam koniecznie wypróbować!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.