Brzoskwiniowa Poezja
Słodka brzoskwinia i kwaskowa żurawina to idealne połączenie z mięsem, warto wypróbować.
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 100 g żurawiny
• Curry
• Puszka brzoskwiń
Marynata:
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 3 łyżki miodu
• Szczypta czosnku
• Papryka słodka
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, łączymy z mięsem i odstawimy na 3 godziny.
3. Po tym czasie mięso układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °c a marynatę zlewamy do rondelka.
4. Dodajemy sok z brzoskwiń, żurawinę oraz curry i gotujemy 5 minut.
5. Mięso po upieczeniu wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i jeszcze zapiekamy 10 minut.
6. Po upieczeniu dekorujemy brzoskwiniami.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.