Domowa jarzynka bez chemii
Domowa jarzynka to kolejna przyprawa ,której często używam w swojej kuchni . Nie znoszę tych kupnych z jarzynek z tablicą Mendelejewa w składzie jako bonus wątpliwej wartości . Cóż to takie bileciki do szpitala … Domowa jarzynka ma tą przewagę nad innymi ,że doskonale znamy jej skład , gdyż tworzymy ją sami . Robię ją zazwyczaj z wszelakich reszteczek warzywnych z ogródka lub z mniej pięknych warzyw, typu pokręcona marchewka czy dziwnie wygięty por 😉 Wszystko to ląduje w suszarce do grzybów i jak widać nie tylko 😉 Po 24 godzinach mam zdrową , doskonałej jakości jarzynkę , której mogę użyć do zup sosów , gulaszu . Zawsze pod ręką , w zamkniętym szczelnie słoju nie traci wartości do dwóch lat 😉 Polecam zamknąć sobie nie tylko troszkę lata ale i zdrowia w słoiku 😉