Sekwańskie Udeczka
Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem ziemniaków, polane sosem musztardowy.
Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• 6 łyżeczek płynnego miodu
• 180 g musztardy francuskiej
• 3 łyżki musztardy sarepskiej
• Szczypta czosnku
• Pieprz
• Papryka ostra
• Sól
• 4 duże ziemniaki
• Papryka czerwona
• 2 duże marchewki
Sposób przygotowania:
1. Udka kroimy na połówki i solimy.
2. Robimy marynatę z musztardy, miodu, czosnku, pieprzu, papryki ostrej i polewamy udka, odstawiamy na 3 godziny.
3. Po tym czasie udka układamy w naczyniu, marynatę zostawiamy.
4. Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w plasterki.
5. Układamy między udkami.
6. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paseczki i również układamy między mięsem.
7. Polewamy pozostałą marynatą i zapiekamy 50 minut w 180°C.
8. Obiadek gotowy.
9. Smacznego.