Dietetyczny łosoś z musem jabłkowym
Chętnie sięgam po łososia, bo to ryba błyskawiczna do przygotowania, super smaczna i zdrowa. Dziś proponuję łososia upieczonego w piekarniku i podanego z winnym musem jabłkowym. Rybka jest soczysta i bardzo delikatna, a mus jabłkowy wyjątkowo dobrze komponuje się tu smakowo.
Danie proste, dietetyczne zachwyciło mnie smakiem, dlatego bardzo polecam.
Do przygotowania posiłku użyłam łososia bałtyckiego. Ma nieco jaśniejsze mięso niż jego krewniak z norweskiej hodowli, ale ten smak, po prostu pycha!
Składniki:
2 filety łososia a’160 g
sól, pieprz
sok z cytryny
wiórki masła
gałązki tymianku
mus z jabłek
Przygotowanie:
łososia umyć, poporcjować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć wiórkami masła, tymiankiem i wstawić do żaroodpornego naczynia
piec w 180′ C 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Po 15 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić łososia, by doszedł mus przygotować wg tego przepisu lub zrobić mus z 2 jabłek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie w kostkę. Podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i gotować w rondelku aż zmiękną, następnie zmiksować niezbyt dokładnie blenderem. Do gotowania dodać oskubane listki z gałązek tymianku, szczyptę cynamonu i ewentualnie cukru
upieczonego łososia podawać z musem jabłkowym i ziemniaczanym puree