Góralski Krakusek
Ciasto bez pieczenia na bazie serka i ananasów. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale również może być ozdobą świątecznego stołu
Tortownica 24 cm x 24 cm
Czas przygotowania 30 minut
Składniki:
• 1 kg serka śmietankowego
• 1/2 kostki masła
• ½ opakowania krakersów
• Puszka mleka skondensowanego
• 2 śmietany 200 ml 36%
• 2 puszki ananasów
• 50 g żelatyny
• 3 wafelki góralki
• 1 opakowanie ciastek krakusów
• ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Ciastka krakuski kruszymy i łączymy z połową rozpuszczonego masła, wykładamy na dnie tortownicy ( 3 łyżki zostawiamy do dekoracji).
2. Tą samą czynność wykonujemy z krakersami, kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na kakaowe ciastka.
3. Spód ciasta mamy gotowy teraz robimy masę, serek przekładamy do naczynia i ubijamy mikserem.
4. Wlewamy mleko, śmietanę oraz wsypujemy cukier puder, ciągle miksując.
5. Z ananasów odlewamy sok i rozpuszczamy w nim żelatynę, wlewamy do masy.
6. Krążki ananasów układamy na około tortownicy. W środek każdego krążka wkładamy pokruszone ciastka kakaowe, które zostawiliśmy do dekoracji a pozostały nam owoc kroimy na małe kawałki i łączymy z masą.
7. Tak przygotowaną masę przekładamy na pokruszone ciastka.
8. Pozostała nam dekoracja, użyłam do tego pokruszone batony góralki, ciastko krakuski i plasterek ananasa.
9. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
10. Ciasto gotowe.
11. Smacznego.