Zrazy od Szwejka
Takie zrazy najlepiej smakują z kluskami Śląskimi lub kopytkami.
Składniki:
• 1 kg schabu
• ½ papryki żółtej
• 3 ogórki konserwowe
• Mąka pszenna do panierki
• Koncentrat pomidorowy
• ½ szklanki śmietany 18 %
• Olej do smażenia
• Cebula
• 3 ząbki czosnku
• Pieprz
• Sól
• Papryka ostra
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po plasterku papryki żółtej, czerwonej oraz ogórka.
3. Zawijamy robiąc roladki.
4. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie.
7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą.
8. Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
9. Danie gotowe.
10. Smacznego.