Świąteczne Polędwiczki
Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie.
Składniki:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• Cebula
• 20 dag pieczarek
• 20 dag kapusty kiszonej
• Pieprz
• Sól
• Olej do smażenia
• Papryka czerwona
• 1 łyżka sosu sojowego
• Francuska zupa cebulowa
• Kremowa zupa borowikowa
• ½ śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż ale nie do końca i rozbijamy.
2. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
5. Następnie łączymy z pokrojoną w paseczki papryką.
6. Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut.
7. Tak przygotowanym farsz rozkładamy na środku mięsa.
8. Zwijamy w roladę.
9. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
10. Zupy razem ze sobą łączymy wlewamy 1 ½ szklanki wody oraz ½ szklanki śmietany, 5 minut gotujemy.
11. Wyszedł nam gęsty sos, który wylewamy na dno naczynia i układamy upieczone i pokrojone mięso.
12. Danie gotowe.
13. Smacznego.