Przepis na Rogaliki z Jabłkami i Cynamonem
Domowe rogaliki z jabłkami i cynamonem to świetna przekąska, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Ciasto:
300 g mąki pszennej,
jajko + 1 białko do posmarowania rogalików,
70 g mleka,
25 dag drożdży,
40 g masła,
20 g erytrolu.
Nadzienie:
350 g jabłek,
łyżeczka cynamonu,
40 g miodu.
Przygotowanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę i robimy zagłębienie. Wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesypujemy na patelnie, dodajemy miód i cynamon. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy.