Pierożki Twarożki

Pierożki Twarożki

Pierożki Twarożki

W karnawale pieczemy chruściki, pączki, oponki i inne słodkości a ja polecam słodkie pierożki.
Składniki na masę:
• 15 dag margaryny
• 3 żółtka +3 białka
• 2 łyżki cukru
• 400 g twarogu półtłustego
• 2 łyżki budyniu śmietankowego

Składniki na ciasto:
• 4 dag drożdży świeżych
• 2 łyżki cukru
• 4 szklanki maki pszennej
• Kostka margaryny
• 3 żółtka
• ½ szklanki śmietany kwaśnej 18 %
• Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
2. Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny.
3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą.
4. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem.
5. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy z drożdżami i solą.
6. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, jeżeli jest za gęste możemy dodać trochę śmietany, po czy rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
7. Na każde kółko nakładamy na środek masę twarogową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem.
10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
11. Deser do kawy gotowy.
12. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.