Malinowe Muszelki
Karnawał to czas na różne słodkości, zamiast faworków zrobiłam muszelki o smaku słodko malinowym.
Składniki:
• 3 szk. mąki pszennej
• 3 łyżki cukru
• Kostka masła
• ½ szklanki śmietany 18 %
• Szczypta soli
• Olej do smażenia
• Cukier puder do posypania
• 3 łyżki granulowanej herbaty malinowej
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy mikserem i dodajemy żółtka oraz cukier.
2. Następnie wlewamy śmietanę i rozpuszczone ostudzone masło.
3. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i łączymy z masą jajeczną.
4. Ciasto dokładnie wyrobić i cienko rozwałkować.
5. Szklanką robimy kółeczka.
6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wkładać po kilka placuszków na raz.
7. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osączyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem wymieszanym z owocową herbatką.
8. Muszelki do kawy gotowe.
9. Smacznego.