Lasagne Bazyliszek

Lasagne Bazyliszek

Lasagne Bazyliszek

Makaron przekładany filetem z kurczaka, grzybami i kapustą z pysznym sosem beszamel.

Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• ½ opakowania makaronu Lasagne
• 10 liści kapusty włoskiej
• Cebula
• 15 dag pieczarek
• ½ kostki masła
• 1 szklanka mleka
• 4 łyżki ketchupu
• 2 łyżki mąki pszennej
• Sól
• Przyprawa Gyros
• Pieprz
• Gałka muszkatołowa
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą.
2. Płaty makaronowe, ugotować i jedną warstwę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
3. Na makronie układamy połowę obgotowanej kapusty.
4. Następna warstwa to uprażone mięso.
5. Polewamy ketchupem i układamy ponownie płaty makaronowe.
6. Przykrywamy pozostałą kapustą.
7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy z pokrojonymi pieczarkami, doprawiamy pieprzem oraz solą.
8. Wykładamy grzyby na kapustę.
9. Pozostał nam do zrobienia sos, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy mleko, doprawiamy pieprzem oraz gałką i solą.
10. Sosem polewamy zapiekankę i posypujemy startym żółty serem.
11. Zapiekamy 20 minut w 180°C.
12. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem posiekanym.
13. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.