Kurczak Żurawinek
Pyszne, soczyste filety z kurczaka w aromatycznym sosie z żurawiny.
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 200 g żurawiny
• Olej do smażenia
• Gruszki w zalewie
• Sól
• Przyprawa do kurczaka
• 1 szklanka wody
• ½ łyżeczki cukru
• ¼ łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ szklanki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na większe kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą i prużymy na rozgrzanym oleju.
2. W tym czasie, co mięso się nam pruży, robimy sos.
3. Żurawinę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 20 minut.
4. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, chwilę gotujemy i blendujemy.
5. Na koniec wlewamy śmietanę, sos jest gęsty, więc rozkładamy na każdym kawałku mięsa i dekorujemy cząstką gruszki.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.